Bosserhof is dit jaar gekozen voor het gemeentecompliment ‘Ondernemend Nederweert’ 2020. Dit compliment werd vrijdag 3 januari 2020 uitgereikt door Burgemeester Op de Laak tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Gemeente Nederweert. We willen 2 brieven met u delen die aanleiding zijn geweest voor dit compliment.

De eerste brief is één van de nominatie brieven die verzonden is naar de gemeente:

Naar aanleiding van het artikel op Nederweert24 willen we graag het bedrijf Bosserhof van Johanna en André Jacobs, gevestigd aan de Bosserstraat 23 6031 NS Nederweert, nomineren voor het gemeentecompliment 2020.

Ze bieden op Bosserhof al sinds 2009 zorg en dagbesteding op maat aan kwetsbare, dementerende ouderen of ouderen met een beperking of een Wlz-indicatie. Johanna staat samen met haar team van gekwalificeerde vaste medewerkers en veel enthousiaste vrijwilligers elke dag opnieuw weer klaar om op zeer professionele wijze haar deelnemers in de watten te leggen.

Daarbij wordt altijd gekeken naar datgene wat hun doelgroep nodig heeft. De mens staat bij haar centraal en haar deelnemers zijn verzekerd van persoonlijke aandacht, een gevarieerd dagprogramma in een veilige omgeving en een gezellige sfeer met respect voor ieders beperkingen. Sociale contacten zijn erg belangrijk en de mensen genieten dan ook van het samen zijn, samen eten, de activiteiten en gewoon het gevoel er weer bij te horen.

Ook de locatie waar de zorg geboden wordt is geweldig en dat is iets waar André dagelijks zorg voor draagt. Een prachtig, fris, modern gebouw, van alle gemakken voorzien en gelegen in een rustige grote natuurlijk aangelegde tuin. Brede wandelpaden doorkruisen een vlinder- en insectentuin en rustieke banken zorgen voor de nodige rustpunten. Onder André’s beheer heeft de tuin zich ontwikkeld tot een veilige oase met hoge natuurwaarden. Naast een heerlijke locatie voor de deelnemers om buiten te vertoeven biedt de tuin de juiste habitat voor veel vogels en insecten waaronder sterk onder druk staande vlinders en wilde bijen.

De tuin is daarmee een unieke basis voor natuureducatie en naast een prachtige vlinderkast zijn er diverse educatieve natuurpaden aangelegd. Scholen en andere groepen vinden regelmatig hun weg naar Bosserhof maar ook andere belangstellenden zijn welkom. Een mooi voorbeeld daarvan is de Vlinderpaat. Elke zondagmorgen zetten André en Johanna samen met hun vrijwilligers hun poorten belangeloos open voor de bezoekers van de Vlinderpaat. Voor veel bewoners van zorgcentrum St. Jozef of ouderen betekend Bosserhof op zondagochtend een gezellig uitje, even wandelen, een lekker kopje koffie en een praatje. Ook dit is in Nederweert inmiddels een begrip geworden en zou er nooit zijn gerealiseerd zonder deze twee energieke ondernemers.

Op sociaal gebied bieden ze veel mogelijkheden tot verbinding. Er zijn veel vrijwilligers nodig bij alle activiteiten en zonder al deze mensen zou natuurlijk heel veel onmogelijk zijn, maar voor veel vrijwilligers betekend dit ook een waardevolle invulling van hun vrije tijd en een uitbreiding van hun sociale contacten.

Als je kijkt hoe Bosserhof is ontstaan dan is dat een prachtig voorbeeld van positief denken en goed ondernemerschap. Vanuit een flinke economische tegenvaller, namelijk de vogelpest die velen van ons nog vers in het geheugen ligt, zagen ze zich genoodzaakt hun kippenbedrijf aan de Bosserstraat te beëindigen. Een economische situatie die ook in deze tijd voor veel agrarische bedrijven helaas

nog heel actueel is. Johanna en André gingen niet bij de pakken neerzitten maar zetten hun schouders eronder en staken de handen uit de mouwen. Ze realiseerden Johanna’s droom om een eigen zorgboerderij te runnen en ze maakten er een succes van, een zegen voor de Nederweerter samenleving. Johanna staat garant voor de juiste zorg voor haar deelnemers en André zorgt er voor dat daar alle faciliteiten voor aanwezig zijn. Er kwam een mooi gebouw en stukje bij beetje is het terrein omgevormd tot wat het nu is, een bedrijf om trots op te zijn.

Ondanks dat er vele zorgboerderijen zijn, die allemaal ongetwijfeld goed werk verrichten, denken we dat Johanna’s aanpak uniek is. Ze geeft haar deelnemers het gevoel dat ze er mogen zijn, dat ze waardevol zijn ondanks hun dementie of andere problemen. De deelnemer staat bij haar altijd centraal maar ook de familie of mantelzorger van de deelnemer vindt er vaak een luisterend oor.

We hebben zelf ervaren hoeveel Bosserhof kan betekenen voor kwetsbare mensen in deze laatste, vaak moeilijke fase, van het leven. Een nieuw gevoel van ergens bij horen en gewaardeerd worden, iets wat ieder van ons nodig heeft. Mooier en waardevoller kan het toch niet, en dat wordt door Johanna Jacobs en haar team elke dag opnieuw gerealiseerd.

Hun bedrijf is zowel op economisch- als op sociaal- en natuurlijk vlak een pareltje aan de rand van het Nederweerter Buitengebied. Een bedrijf waar Nederweert trots op mag zijn en wat uw Gemeentecompliment voor de volle 100% verdiend heeft.

We hopen dan ook dat u het verzoek om het gemeentecompliment 2020 aan hun bedrijf toe te kennen zult honoreren.

De tweede brief is gemaakt door een deelnemer en heeft dit in een toespraak voorgedragen aan de aanwezige op die dag.

deelnemer